Je hoort het vaker dan gemiddeld. Houd 1.5m afstand om de verspreiding van aerosolen tegen te gaan. Zo voorkom je besmettingen en is het maken van een nare coronatest overbodig.
Maar wat zijn aerosolen?
Probeer ‘m bij Scrabble eens te leggen met drie keer woordwaarde. Probeer ‘m eens bij galgje, een verdraaid lastige vanwege het hoge aantal klinkers. Aerosolen, niemand die er ooit van gehoord had voor de coronacrisis. Dit veranderde toen ze ineens centraal stonden in de discussie over de verspreiding van het coronavirus. Mensen die mislukt waren als internetondernemer, onderwijsvernieuwer of detective schoolden zich op Twitter om tot natuurkundige en kwamen met complete deltaplannen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Coronatest straten in Dordrecht schieten de lucht in en wetenschappelijk woord na virologisch woord wordt men om de oren gesmeten. De aerosolen lijken van onbekende fenomenen verworden tot de grootste vijand van de moderne gezondheidszorg, maar wat zijn het eigenlijk? Heel eenvoudig is aerosolen een verzamelnaam voor kleine vaste deeltjes of kleine vloeistofdruppeltjes verstuifd in een gas. Rook, mist en wolken zijn dus aerosolen, en ook de “diepe zilte zucht” aan de Zeeuse kust waar Bløf zo graag over zingt is een aerosool van zout verstuift in de lucht. Wat wij uitademen is ook een aerosool, een feit waar we dankbaar gebruik van maken als we onze bril even aan ons shirt willen poetsen.
Aerosolen het vervoersmiddel van het corona virus
Minder grappig wordt het natuurlijk als die minuscule waterdruppeltjes voor onze bril een prachtig vervoersmiddel blijken te zijn voor coronavirussen. De onwetende zieke persoon ademt een kudde virussen uit, en door het lage gewicht van de druppels blijven ze zweven totdat oma ze vervolgens inademt, een corona sneltest doet en erdoor op de intensive care belandt. Hoog tijd dus voor een oorlog tegen de aerosool?

Zijn aerosolen wel zo besmettelijk?
Gelukkig wordt de soep ook weer niet zo heet gegeten. Onderzoek door R.S. Papineni en F.S. Rosenthal toonde in 1997 al aan dat het gros van de door mensen uitgeademde druppeltjes van het kleinste soort is, waarvan nog maar zeer de vraag is of ze überhaupt bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Wordt je in het gezicht geniesd, doe dan wel een coronatest!
Grotere druppels die vormen bij hoesten, niezen of juichen bij een doelpunt hebben meer kans om een ziekmakende hoeveelheid virus te bevatten (in je elleboog dus!), en door de zwaartekracht vallen die al snel naar de grond. Wanneer je de bekende anderhalve meter aanhoudt zal je deze druppels dus nauwelijks inademen. Wat ook helpt? Het mondkapje! Deze zal een deel van de grotere druppels tegenhouden en de luchtstroom uit je neus of mond vertragen. Het mondkapje moet dan wel goed aansluiten, anders vliegen de aerosolen inclusief virus er gewoon via de zijkanten in en uit. Helaas zijn dit geen wetten van Meden en Perzen. Er zijn vele grijze gebieden en dingen die nog onbekend zijn, echte natuurkundigen doen hier gelukkig onderzoek naar. Dus ben je ongerust over een coronabesmetting? Doe dan een coronatest bij jouw lokale GGD of commerciële coronatest straat

